1940. augusztus 30-án lépett életbe a II. bécsi döntés, melynek köszönhetően a Román Királysághoz csatolt Észak-Erdély és Nyugat-Partium többségében magyar lakta régiói visszatérhettek az anyaországhoz. A visszacsatolt területek magyarlakta településein euforikus hangulat lett úrrá, mindenki lázasan készült a Magyar Honvédség és a kormányzó fogadására.

Így történt ez Gyergyószentmiklóson is, ahol a helyiek méltóképpen meg kívántak emlékezni a történelmi pillanatról. A városi polgárság a főterén országzászlót állíttatott, a házak ablakain zöld faágak és magyar zászlók lengedeztek. A Magyar Honvédség katonái 1940. szeptember 10-én érkeztek meg. A katonákat a „Soha többé el nem választhatnak” feliratú kapu fogadta, majd a magyaros öltözetbe díszelgő menyecskék és emberek százainak virágzuhataga árasztották el őket. Az Ereklyés Országzászló díszes avatásán maga Horthy Miklós kormányzó is megjelent, aki beszédet intézett a városhoz:  

„Kedves székely testvérek! 22 év után újra együtt vagyunk. Valójában sosem szakadtunk el egymástól, mert nem lehet egy tollvonással eltörölni 1000 éves határokat. Legfőbb hadurunk, Magyarország kormányzójának parancsára most tűzik ki honvédjeink a magyar lobogót a tölgyei és a békási szorosban, 1000 éves határunkon, amelyet az Úristen maga jelölt ki nekünk. Ebben a történelmi órában megfogadjuk, hogy ezek a határok, már örökké a mieink maradnak és többé nem engedjük el másnak.”

Képek:

1. Erdélyi képeslapok a múltból, Pethő Csongor gyűjteménye /kepeslapok.wordpress.com

2. Gyergyószentmiklós a magyar bevonulás idején. (forrás: Fortepan)

3. http://korabelierdely.uw.hu/