Gyergyószentmiklós megvédte a polgármesteri hivatalán szereplő Városháza feliratot

Gyergyószentmiklós az első székelyföldi település, mely pereskedés útján megvédte a polgármesteri hivatala homlokzatán szereplő Városháza feliratot – közölte csütörtökön blogján Árus Zsolt, a pereskedés jogi hátterét biztosító Székely Figyelő Alapítvány elnöke. A Bukaresti Táblabíróság által egy hete kimondott jogerős ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálja is közölte. Az ügyben ítélkező bírói testület elfogadta a védelem kifogását, és az első fokú ítéletet felülbírálva megállapította, hogy a felperes Méltóságért Európában Polgári Egyesületnek (ADEC) nem fűződik érdeke az ügyhöz, és érdemi vizsgálat nélkül elutasította a felirat eltávolítását kérő keresetet – számol be az MTI.

Mint Árus Zsolt a Székelyhon.ro hírportálnak eljuttatott közleményében is említi, nyilvántartásuk szerint öt évvel ezelőtt indította első pereit a Dan Tanasã féle egyesület a Községháza és Városháza feliratok ellen. Az első áldozat a csíkkozmási felirat volt, de azt követte (a teljesség igénye nélkül) Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkszereda, Korond, Székelykeresztúr, Tusnádfürdő és Szépvíz. Jó két éve, 2018 nyarán Gyergyószentmiklós polgármestere is megkapta a felszólítást az egyesülettől, s hasonlóan a többiekhez, a város polgármestere is azt a választ adta rá, hogy annak nincs jogalapja, semmilyen törvényt nem sért, tehát nem tesz eleget neki. Tette ezt olyan körülmények között, hogy várható volt, hogy az ügyből per lesz, illetve hogy a bírók az egyesületnek fognak igazat adni, mint tették eddig minden esetben. Mindezt abból a meggondolásból, hogy jogokról önként nem mondunk le, jogalap nélküli felszólításoknak nem teszünk eleget, mert a vezetők dolga nem az önfeladás, hanem az, hogy kiálljanak a közösség és annak jogai mellett” – áll a közleményben.

 

Fotó: Pinti Attila/szekelyhon.ro

Gyergyószentmiklós testvérvárosai


Gyergyószentmiklós nyolc magyarországi, egy szerbiai és egy szlovákiai testvérvárossal tart élő, nagyon erős kapcsolatot. Ezek a települések:

Békés, Magyarország 1993 óta
Budapest XVII. kerülete, Magyarország 1993 óta
Budapest V. kerülete, Magyarország 1994 óta
Cegléd, Magyarország
Eger, Magyarország


Kiskunmajsa, Magyarország
Kiskunmajsa 1941 óta Gyergyószentmiklós testvérvárosa

Gyergyószentmiklóson – Kiskunmajsa legrégebbi testvérvárosában – 216-ban a Szent Miklós Napok rendezvénysorozat alkalmából a város önkormányzatának ünnepi ülésen megerősítették a Majsa és Szentmiklós között 1941-ben kötött frigyet. Mint az aláírt díszoklevélen is olvasható: a két város barátsága nem szűnhet meg „míg a Föld napjai tartanak.”

Siófok, Magyarország 1990-ben
Szigetszentmiklós, Magyarország
Topolya, Szerbia
Somorja, Szlovákia