A város nagyrendevényei

Szent Miklós Napok

A Szent Miklós Napok programjait a helyi értékek megmutatása és a sajátosságok értékelése köré építették, de a rendezvényre a Mikulás is ellátogatott. A városi rendezvény ideje alatt tartják a dísztanácsülést, a Seregszemlét, az ünnepi búcsús szentmisét, ugyanakkor a Kárpát-medencei Disznótoros Fesztivált és koncerteket, könyvbemutatókat, kiállításokat rendeznek.

Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál

Az első alkalommal 2013-ban megrendezett, és azóta hagyományossá vált Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál abból az ötletből született, hogy a városnak a télen megtartott Szent Miklós Napok rendezvénsorozata mellett legyen egy nyári kulturális programja is. Éppúgy szól zenéről és szórakozásról, mint művészetről, színházi előadásokról, vagy éppen versekről, irodalomról. A fesztivál egyik ága kifejezetten a zenéről szól, pontosabban a meghívott zenekarok által akusztikus stílusban, és élőben játszott zenéről. Ennek a neve az Unplugged Fest.

Gyilkostói Népművészeti Sokadalom

A közel húszéves Gyilkostói Népművészeti Sokadalom iránt – amely rendezvény céljai között a gyergyói és a környékbeli népi együttesek és kézművesek, illetve az üdülőtelep népszerűsítése szerepel – egyre fokozódó érdeklődés mutatkozik. A Szent Kristóf-kápolna búcsúja köré épülő rendezvény az utóbbi években a járművek megáldásával egészül ki.

Szent Anna Napi búcsú

Szent Annának ünnepén kerül sor a város egyik legnépszerűbb kirándulóhelyének, kápolnáinak búcsújára. Szent Anna Jézus nagymamája. Hogy őt mekkora tisztelet övezte Gyergyószentmiklóson, jelzi, hogy a Csobot-hegyen egymás mellett emeltek kápolnát a római katolikusok és az örmény keresztény egyház hívei is. 2018 óta ezen a napon a kápolnáknál köszöntik a nagymamákat és általában a nagyszülőket.

Örmény Művészeti fesztivál

Erdély a népek közös otthona. A Gyergyói Művészeti Fesztivál a z Együttélés Erdélyben Nemzetiségi Fesztivál része. A fesztivállal a többnemzetiségi Erdély gondolata mentén szeretnénk népszerűsíteni a velünk élő kultúrákat, bemutatva az örmények letelepedésének idején itt élő nemzetiségeket, és hozzájárul az örmény identitás korszerű megéléséhez.
Szervezők: Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város, Erdélyi Magyarörmények Szövetsége, Országgyűlés, Örmény Kulturális Központ (Budapest).

Kulturális intézmények

Művelődési Központ

A polgármesteri hivatalhoz tartozó Gyergyószentmiklósi Művelődési Központot (GYMK) 2002-ben alapították, célja pedig kulturális és egyéb rendezvények szervezése. Az év során, több mint ötven program fő-, vagy társszervezői, célkitűzésük pedig a város és a régió közművelődési és kulturális életének megszervezése és koordinálása.

Intézményvezető: Fórika Sebestyén
Telefonszám: 0748-300.532
info@gymk.ro
http://www.gymk.ro

 

Figura Stúdió Színház

A Figura Stúdió Színház az egyetlen az erdélyi magyar színházak közül, melynek alapító okiratában a kísérleti jelző szerepel. 1984 és 1990 között amatőr kísérleti színjátszó csoportként működik Bocsárdi László vezetésével, majd 1990. szeptember 1-től kap intézményesített formát Figura Stúdió Színház néven, kultúrminiszteri jóváhagyással. A Figura névadója Bocsárdi Angi Gabriella (1961-2003) színésznő.

Intézményvezető: Albu István

Cím:  Testvériség sugárút 9.,

Telefon: 0040-752-223-364,

0040-266-364-370

E-mail: FIGURA@FIGURA.RO

Jegyfoglalás: org@figura.ro

0040-752-227-011

Tarisznyás Márton Múzeum

 Az intézmény főként Gyergyószék néprajzi elemeit – de nem csak – mutatja be, épülete pedig önmagában is muzeális értékűnek számít, a múzeumot ugyanis az 1770 és 1778 között épített Vertán-házban rendezték be. Névadója, Tarisznyás Márton (1927-1980) volt az első alkalmazott, a fiatal történészhallgató élete végéig szolgálta és vezette a múzeumot. Az intézmény 1992-ben vette fel Tarisznyás Márton nevét.

Intézményvezető: Csergő Tibor

Rákóczi Ferenc utca 1. szám (ideiglenes székhely: Petőfi Sándor tér 3.),

Tel./Fax: 0266-365.229

muzeum@tmmuzeum.ro

Web: https://tmmuzeum.ro/

A Tinka-malom - Békény u. 77.

A vidék társadalmi és gazdasági múltjának jellegzetes szimbóluma a malom, illetve a vízzel hajtott szerkezetek. A közeljövőben szándékszunk megnyitni malomtörténeti alapkiállításunkat a Békény utcában. Itt megtekinthető a XIX századi műemlék, a működő Tinka-féle vízimalom és mosató, illetve az eszenyői vízifűrész hű másolata, melynek eredetije a múzeumkertben található.

Népművészeti alkotóház - Benedek Kúria

A népművészeti alkotóház az elmúlt esztendőkben kívül-belül megújult, 2020-ban pedig visszanyeri régi pompáját, s még a korábbinál is különlegesebb tárlatokkal várja majd a közönséget. A berendezés folyamatban, van a több ezer hímes tojás mellet, sok más látnivaló is lesz.

Sándor-ház

A Sándor-házban található a Gránátalma Egyesület által készített úrihímzések állandó kiállítása.

Városi Könyvtár

A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár a Gyergyói-medence legnagyobb könyvállományával rendelkező közművelődési és kulturális intézménye. 1950 óta működik, a gyergyói könyvtárak története azonban jóval korábbra nyúlik vissza. Elsődleges célja, hogy a rendelkezésre álló erőforrások felhasználásával támogassa és elősegítse a helyi közösség kulturális életének fejlődését, a hatékony tanulást és kutatást, mindenki számára hozzáférést biztosítva a tudáshoz, információhoz.

Intézményvezető: Vincze Csilla

Telefonszám: 0787-711.516

E-mail: biblio@gyvk.ro

Web: http://www.gyvk.ro